In onze stad ben je verplicht om je hond aan de lijn te houden om veiligheidsredenen. Om die reden worden er meer en meer hondenweides aangelegd op vraag van hondenbezitters. Binnen deze zones kunnen honden vrij loslopen. Maar wie met zijn hond naar een hondenweide gaat, moet ook bewust zijn van de voor- en nadelen van deze zones. Daarnaast vraagt een hondenweide ook een zekere mate van discipline van zowel de eigenaar als van de hond voor een goede samenloop van de omstandigheden.
Een hondenweide is een afgebakende, omheinde groenzone waar honden onder toezicht van hun baasjes in alle veiligheid vrij mogen rondlopen en spelen. Het is een plaats waar hondenbezitters bijeenkomen en waar alle hondenrassen zich kunnen uitleven, rennen en spelen.
Honden kunnen enkel vredig met elkaar omgaan als ze sociaal en goed opgevoed zijn. Spijtig genoeg is dit niet altijd het geval en hebben sommige eigenaars geen inzicht in het probleemgedrag van hun honden. Sommige honden kunnen na enkele dagen het afgesloten gebied gaan beschouwen als hun territorium en zich gaan gedragen op een manier die niet altijd geschikt is. Het is daarom van belang dat de eigenaars het gedrag van hun honden goed blijven observeren en waar nodig verbeteren om incidenten te voorkomen. Ook bij dominant-agressief gedrag of angstig-agressief gedrag is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om na te gaan of de hond zich al dan niet kan begeven op een hondenweide of eerst heropgevoed of gesocialiseerd dient te worden.
Herstructurering:
De grootte van de hondenloopzone hangt af van de beschikbare ruimte. Soms heb je gewoon niet meer dan enkele are ter beschikking. Een minimum van tien are (1000 m2 ) heb je toch nodig zodat ook grotere honden de poten kunnen strekken. Als je ook wat spelelementen, bomen en struiken wilt aanplanten, heb je al snel het dubbele van die oppervlakte nodig.
DE AFSLUITING Die is minstens 1,2 meter hoog, sluit aan de grond aan en heeft openingen die kleiner zijn dan 5 centimeter. Wees creatief en werk met natuurlijke materialen zoals hagen, een kastanjehek en wilgenvlechtwerk, dat maakt het aangenamer voor honden en baasjes. Gebruik een dubbele poort, zodat er een sas ontstaat en de honden niet kunnen ontsnappen telkens er een bezoeker door de poort gaat.
DE INRICHTING Op een strakke grasmat is een hond al snel uitgekeken, dus voorzie indien mogelijk voldoende afwisseling. Zorg voor een open vlakte maar ook voor bosjes met struiken en bomen, een vijver, zand, kort en lang gras. Je kan een deel van het terrein inrichten met hondenspeeltuigen zoals boomstammen, tunnels, bruggen en hordes. Schakel voor de aanleg en het onderhoud de gemeentelijke groendienst in. Als je terrein groot genoeg is, kan je het in twee delen. Soms spelen grote honden net iets te enthousiast met hun kleine[1]re soortgenoten. Kleine hondjes vinden dan wat rust in hun afgebakend deel van het terrein. De bomen en struiken zorgen voor schaduw. Honden moe[1]ten immers kunnen afkoelen op warme dagen. Kies voor stevige boom- en struiksoorten en bescherm die met een boomkorf tot ze groot genoeg zijn. Plant het terrein niet te vol zodat de hondenbaasjes het overzicht niet verliezen.
Met onze burgerpartij PRO-Actief afd. Oostende willen wij hiervan werk maken. Zodat de hondenloopweide voldoen aan de noden van de dieren.